Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Koffieheuvel in het binnenland

   Boquete Panama

   Koffieheuvel in het binnenland
   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Boquete
   Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
   Reissom: € 306,- p.p. bij 2 personen
   Beste reistijd: van december tot april

   In het noorden van Panama, midden in de vallei en ingeklemd tussen enkele (niet werkende) vulkanen ligt je verblijf voor de komende dagen. Omringd door exotische bloemen, planten en vogels geniet je van de totale rust. Het vochtige klimaat zorgt voor een fijne omgeving voor de koffieplant. Het proces van koffieboon tot kopje koffie ga je samen met een gids en andere koffieliefhebbers stap voor stap door. Bij de fase waarin de bonen geroosterd worden, help je zelf een handje. Uiteraard mag je je eigen productie meenemen. Naast je reukorgaan en smaakpapillen neem je ook wandelschoenen mee om de heuvelachtige omgeving op eigen gelegenheid te verkennen.

   Overnachten: 2 nachten in een cabaña in weelderige tuin
   Excursie: koffietour met eigen koffiebonen als souvenir
   Transport: van David airport naar accommodatie in Boquete
   Maaltijden: 2x ontbijt
   • transfer bij vertrek

   • maaltijden naast het ontbijt

   • fooien

   Panama rondreis; BoqueteDag 1 – Boquete Panama, aankomst

   Na een verblijf in Panama stad kun je gelijk doorreizen naar Bocas maar dan sla je eigenlijk het echte binnenland van Panama over. Op een uur vliegen vanaf Panama stad ligt David waar vandaan een chauffeur je vervolgens naar het op 1200m hoogte gelegen Boquete brengt. Het is net alsof je Oostenrijk binnen rijdt alleen dan warmer, groener en exotischer; het perfecte klimaat voor koffieplanten. Na een uur kom je aan bij de cabañas die verspreid liggen in een groene tuin.

   In de tuin zorgen de eucalyptus- en sinaasappelbomen, orchideeën en trompetplanten voor een explosie aan geuren en kleuren. Je betrekt een kamer in een van de cabañas. De lichte kamers zijn voorzien van een fan en warm water en gedecoreerd met lokaal handgemaakte kunst. Voor het diner liepen we in tien minuten naar het stoffige dorpje Boquete wat ons deed denken aan het decor van een westernfilm. In restaurant Nelvis geniet je van een vers gevangen forel. Verder zul je hier niets wereldschokkends beleven. Er is weinig straatverlichting dus neem een taxi terug.

   Koffiebonen uit BoqueteDag 2 –  Boquete Panama, van boon tot kopje koffie

   Laat je wekken door het gefluit van vogels en geniet van een ontbijt met een bodemloze kop Boquete koffie. Rond negen uur haalt Richard of zijn collega jou en enkele andere reizigers op om kennis te maken met Panama’s best bewaarde geheim. Onderweg naar de koffieplantage leer je al meer over de verschillende koffiebomen, is er ook een decafé-boom? Een wandeling over het terrein van de koffie-‘boerderij’ maakt duidelijk wat er komt kijken bij het produceren van het zwarte goedje dat je waarschijnlijk dagelijks wel drinkt. Eenmaal in de fabriek mag je misschien zelf ook de handen uit de mouwen steken en ga je aan de slag met het roosteren van de bonen. Doe je best want uiteindelijk krijg je deze bonen mee naar huis (een kleinere zak dan hiernaast op de foto…). Voor de lunch ben je weer terug in je cabaña.

   Vogels spotten en wandelenDe middag kun je heerlijk zelf invullen. Om je heen kijkend trek je de conclusie dat deze omgeving zich ook goed leent voor het maken van wandelingen, zoals de Pianista trail. Voor deze wandeling heb je wel een gids nodig. Bij de receptie of de ‘VVV’ in het dorp vraag je om de routebeschrijving van een voor jou geschikte route.

   De hotsprings die in veel reisboeken worden genoemd, raden wij niet aan, want tijdens minder drukke maanden laat de eigenaar ook zijn vissen er in zwemmen. Even lekker niets doen kan natuurlijk ook. Wij namen met een dik boek plaats op het balkon voor onze kamer, met uitzicht op de tuin.

   Bijzondere dieren in Boquete PanamaDag 3 – Boquete Panama, vertrek

   Vanochtend word je eigen geroosterde koffie afgeleverd bij de receptie. Wanneer je weer thuis bent kun je nog eens weg zwijmelen over je Panama reis onder het genot van zelf geroosterde koffie. De meeste reizigers reizen na Boquete naar Bocas waar je weer heerlijk kunt ontspannen, ditmaal niet met koffie maar waarschijnlijk met een fruitige cocktail. Vandaag wordt een pittige reisdag; zo’n zes uur per shuttlebus en tot slot een half uur met de boot, maar je wordt beloond. Vanuit de shuttlebus is het onderweg genieten van groene, heuvelachtige vergezichten, kleine indianenhuizen, kraampjes met kunst, fruit en groente voor de verkoop en vrouwen in kleurrijke, traditionele kleding. Wil je Panama combineren met Costa Rica dan reis je in zes uur via grensplaats Paso Canoas naar Corcovado waar je ondergedompeld wordt in de natuur en op zoek gaat naar bijzondere flora zoals lichtgevende paddenstoelen.

   Boquete Panama: verse koffieTips

   Beste reistijd:

   December tot en met april zijn de beste maanden om naar Boquete af te reizen. Buiten deze maanden regent het vanaf 14.00 uur ’s middags (je kunt je klok er bijna op gelijk zetten) maar het blijft aangenaam. Regent het? Vraag een paraplu bij de receptie van je hotel, de temperaturen blijven namelijk steken rond de 28 graden.

   Meenemen:

   In de omgeving van Boquete Panama zijn veel vogelsoorten te spotten zoals de quetzal en verschillende kolibries, vergeet je verrekijker dus niet. Wandelschoenen zijn handig wanneer je in de omgeving gaat wandelen (in de ochtend). Zelf hadden we alleen slippers maar ook dan zijn er geschikte wandelingen. Een leeg plekje in je koffer is een aanrader zodat je de zelf gebrande koffiebonen mee terug kunt nemen naar huis.