Veiligheid Costa Rica

Regelmatig krijg ik een telefoontje of e-mail van iemand die alleen op reis wil naar Costa Rica, of van twee dames die op individuele wijze door het land willen reizen. Naast het enthousiasme om de bestemming te ontdekken merk ik dat er ook vrijwel altijd enige twijfel is over de veiligheid in Costa Rica. ‘Is het er veilig als soloreiziger?’ of ‘kunnen we als twee vrouwen veilig op pad?’ Met regelmaat komt het onderwerp: ‘veiligheid Costa Rica’, in mijn werk als reisspecialist voor Riksja Costa Rica aan de orde. Vanwege de tegenstrijdige berichten die je op internet leest vond ik het tijd om mijn ervaringen in een artikel met je te delen.

Vriendelijke en behulpzame Tico’s

Tijdens het 3e jaar van mijn studie heb ik een poosje bij het lokaal agentschap in San José stage gelopen. ‘Veiligheid Costa Rica’ was voor mij ook een onderwerp voordat ik aan dit avontuur begon. Het dagelijks leven heb ik mogen ervaren en uiteraard heb ik de kans genomen om het land te verkennen. Ik raakte al snel gesteld op de vriendelijke en behulpzame Tico’s.

Toen ik vragend rondliep stopte zelfs de buschauffeur om te vragen of hij kon helpen om mij de weg te wijzen. En toen ik een taxi nam en het verkeerde biljet gaf, werd er meteen gezegd dat ik dat andere briefje moest geven want ik zou per ongeluk 50 dollar hebben betaald in plaats van 10 dollar. Nu zal niet iedereen altijd eerlijk zijn maar met een goede dosis gezond verstand kun je door Costa Rica veilig rondreizen. Mijn vrouwelijke collega’s Maartje en Maaike beamen dit, zij hebben er samen met de auto getoerd.

Vertrouw op jezelf

Natuurlijk kun je pech hebben, maar wanneer je op je verstand en gevoel vertrouwt dan is het onwaarschijnlijk dat je problemen ondervindt. ’s Avonds kun je bijvoorbeeld beter de zijstraatjes van San José vermijden en met opzichtige dure horloges en sieraden rondlopen is af te raden.

Als lange en blonde Hollandse meid viel ik op, in het begin moest ik wel even wennen aan de toeterende auto’s en nafluitende macho mannen. Aan mannelijke aandacht geen gebrek, maar het was altijd van vriendelijke aard. Als je intuïtie je zegt dat iemand niet te vertrouwen is, dan ben je uiteraard niet verplicht om daarmee te blijven praten. Overigens moest ik er terug in Nederland juist weer aan wennen dat het zo stil was …

Organiseer je reis

Wij regelen kleinschalige slaapplekken, het benodigde vervoer en excursies die bijdragen aan de beleving van het land. Je hoeft niet meer op zoek naar een slaapplek of de juiste partij, bovendien benut je je tijd vooral aan ‘genieten’. Je wordt ergens verwacht en mocht je tegen iets aan lopen dan is onze lokale agent ter plaatse om je te helpen.

Reis je alleen en wil je graag met de auto toeren? Dan passen we de route aan zodat de afstanden goed haalbaar zijn. Zie je dat niet zitten dan regelen we shuttlebusjes waarmee je de belangrijkste hoogtepunten van het land ziet, bovendien maak je op deze manier onderweg gemakkelijk contact met andere reizigers. Houd er rekening mee dat je als soloreiziger een tweepersoonskamer krijgt, daar zijn meerkosten aan verbonden. Voor overnachtingen betaal je dus het dubbele.

Veiligheid Costa Rica, weet je er voldoende over? Bel anders gerust. We geven je graag een passend advies zodat ook jij je Costa Rica avontuur kan gaan maken. Ben je geïnspireerd en wil je ook een Costa Rica rondreis maken? Kijk dan bij onze bouwstenen en voorbeeld rondreizen op de site.

4 reacties
op 8 July 2017 om 10:54 uur

In Mei 3 weken rondgereisd in Costa Rica en geen enkel probleem met veiligheid gehad.
Veel mensen waarschuwden ons voor de publieke bussen, de buitenwijken van San José en stadjes als Jaco Beach. Maar nergens problemen gehad. “Vertrouw op jezelf” is de beste tip. Om 2u ‘s nachts met je iPhone op het strand gaan zwaaien is wellicht geen goed idee. Maar dat moet je in Brussel of Amsterdam ook niet doen 🙂

re-enactment
op 31 July 2017 om 14:15 uur

Heel hartelijk bedankt.

iujgshaiuhfwqsa
op 22 August 2017 om 22:31 uur

Een erg fijne vakantie in Costa Rica gehad en zijn in die 4 weken, per week op een andere locatie verbleven.
Dit door met een gehuurde auto rond te reizen, naar eerder geboekte locaties.

De veiligheid was in mijn ogen prima en hebben eigenlijk weinig issue’s meegemaakt.
Het scheelt wellicht dat ik met mijn broertje daar was en wij beide de 195 aantikken, maar heb mij niet onveilig gevoeld.
Wij hebben zelf één diefstal meegemaakt en dat was omdat wij onze tas achterlieten op het strand, terwijl wij in de zee waren. Dit is natuurlijk nergens aan te raden en om die reden, ergens een beetje onze eigen schuld.

Men wordt gewaarschuwd voor met name kleine diefstallen en lek gestoken banden.
Let dus extra op bij het tanken en stop niet langs de weg in het donker. Het advies wat wij kregen was, indien “pech” je overkomt, rij door tot een verlichte plek.

Nu twijfel ik of het verstandig is, maar dit advies kregen wij ook indien de politie je in het donker staande probeerde te houden.
Rij door tot een verlichte plek.

Het land heeft ontzettend veel moois te bieden, geniet hiervan 🙂

Lydia
op 13 December 2017 om 20:09 uur

dank je voor dit positieve bericht

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verstuur je reisplan