Algemene informatie Costa Rica

Algemene informatie Costa RicaVisum, geld, gezondheid

Tijdens je reis met Riksja Costa Rica ga je op pad met je eigen huurauto en kom je langs nevelwouden bezaaid met vogels en kikkers, ruige stranden en actieve vulkanen. Op deze site staan Costa Rica, Panama en Nicaragua bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Costa Rica rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Costa Rica specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort.

Tijdens je Costa Rica vakantie heb je te maken met een Costa Rica visum, geld en gezondheidszaken. Op deze pagina lees je er alles over.

Grens visum Costa RicaPaspoort en Costa Rica visum

Grensdocumenten, geldig voor zowel Costa Rica, Panama en Nicaragua:
Voor een verblijf korter dan 90 dagen hoeft geen visum te worden aangevraagd. Bij vertoon van een geldig paspoort en retourticket krijg je bij aankomst een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Reizigers naar de drie landen moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden ná terugkomst in Nederland geldig is. Ook kinderen en baby’s dienen een eigen reisdocument te hebben. Bestaande bijschrijvingen van de kinderen in het paspoort van de ouders zijn niet meer geldig. Heb je geen Nederlands paspoort, maar een paspoort uitgegeven door een ander land, informeer dan bij de ambassade/het consulaat van het betreffende land.

Maak voor je vertrek ook een aantal kopieën van je paspoort, bankpasjes en verzekeringspapieren en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook één of meerdere kopieën op verschillende plekken in je bagage en sla ze op in je mailbox. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies onderweg. Als je naar Costa Rica, Panama en/of Nicaragua reist via de USA gelden aparte voorwaarden, zie hieronder.

Costa Rica visum - paspoortReizen via Amerika of Canada

Veel vluchten naar bovengenoemde drie landen maken een tussenstop in Amerika. Zowel baby’s als kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Kijk voor up-to-date informatie over de huidige regelingen en voorwaarden op de website van de Amerikaanse ambassade.

Als je naar of via Amerika reist, dan dien je voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op de website van ESTA. Het invullen duurt ongeveer een kwartier en wij adviseren je dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver word je geweigerd op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.

LET OP: in het documentnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt de letter “O” niet voor. Het is wel mogelijk dat het documentnummer het cijfer “0” (nul) bevat.

Als gevolg van een recente wijziging van de Terrorist Travel Prevention Act, kunnen reizigers die sinds 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan zijn geweest niet langer een ESTA aanvragen. Ook reizigers met een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is komen ook niet meer in aanmerking voor een ESTA. Is dit voor jou van toepassing dan dien je een regulier visum aan te vragen en contact op te nemen met het consulaat.

Vlieg je via Canada? Dan ben je vanaf 29 september 2016 verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen (vergelijkbaar met de ESTA voor de Verenigde Staten). Ons advies is om deze verplichte reistoestemming minimaal vier weken voor vertrek te regelen. Heb je geen ETA dan kun je geweigerd worden op de vlucht of een boete krijgen. De kosten voor de aanvraag bedragen CAD 7,- per persoon en kunnen alleen met een creditcard betaald worden. Aanvragen doe je via de officiële website van ETA.

Geld en visum informatieGeldzaken

De munteenheid van Costa Rica is de Colón, genoemd naar Columbus. Er zijn biljetten van 10.000, 5000, 1000 en munten.

De munteenheid van Nicaragua is de Córdoba Oro, in de volksmond Cordoba genoemd. Er zijn biljetten van 500, 100, 50 20 en 10 en munten.

De munteenheid van Panama is de Balboa, heeft dezelfde waarde als de US$ en lijkt er ook op. Je kunt overal met US$ betalen, neem ze dus bij voorkeur cash mee (Euro’s moet je omwisselen in Balboa of US$). De Balboa is verdeeld in bankbiljetten van 100, 50, 25, 10 en 5 en in munten.

Je betaalt doorgaans met de lokale munteenheid maar ook de US$ wordt overal geaccepteerd. Buiten de grote steden en bij de grens kun je beter met cash terecht dan met cheques (alleen banken als ze open zijn: van 09.00-15.00 uur). De meest gebruikte creditcards zijn Visa en Mastercard. Heb je een bankpas die is aangesloten bij Cirrus of Maestro, dan kun je contant geld (naar keuze colones/cordoba’s, baboa’s of dollars) pinnen. Vaak zijn er per plaats maar één of twee automaten, die dan soms buiten werking zijn. Ook kun je na 22.00 uur ’s avonds geen geld meer opnemen in verband met de veiligheid. Houd dus wat reserve aan. Bij bijna alle hotels kun je met creditcard betalen.

Reisinformatie Costa RicaVertrekbelasting Costa Rica

Bij vertrek per vlucht uit Costa Rica dien je soms nog een vertrekbelasting van US$28 te betalen in contant geld. Dit bedrag is in sommige ticketkosten al opgenomen, maar dit geldt niet voor alle vluchten. In dat geval kan dit helaas niet van te voren betaald worden, maar alleen ter plaatse op de luchthaven.

Reizigers die over land naar Nicaragua of Panama reizen, dienen een vertrekbelasting in Costa Rica te betalen van $7 per persoon. De vertrekbelasting kan worden voldaan bij de banken van Bancredito in Costa Rica of bij de grens. Op de website van Bancredito vind je de verschillende locaties van de banken. Bij de grensovergang staat een automaat waar je de vertrekbelasting met je creditcard en paspoort kunt betalen. Meestal staan er lange rijen daarom raden wij aan om de vertrekbelasting bij een van de vestigingen van de banken van Bancredito in San José of elders op de route te betalen. Je voorkomt op deze manier dat je onnodig lang in de rij staat bij de grens of tegen een probleem aanloopt als de automaat buiten werking blijkt te zijn. Houd er rekening mee dat de banken in Costa Rica over het algemeen van maandag t/m vrijdag geopend zijn van 09:00 tot 17:30 uur, op zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur en op zondag gesloten zijn.

Panama grensovergangGrens met Panama en Nicaragua

De grens over naar Nicaragua:

De grens van Nicaragua ga je te voet over, aan de andere kant staat een vertegenwoordiger van onze lokale partner je op te wachten. Voor Nicaragua dien je een toeristenkaart te betalen van US$ 12,- per persoon. Ook terug naar Costa Rica leg je dit lopend af en betaal je wederom grenskosten, ditmaal US$ 2,- per persoon.

De grens over naar Panama:

Bij aankomst in en vertrek uit Panama betaal je US$ 3,- per persoon. Daarnaast dien je bij de douane een vliegticket of busticket voor vertrek uit Panama te laten zien. Vlieg je niet vanaf Panama Stad terug naar huis dan kun je ter plaatse voor US$ 12 een busticket aanschaffen, ongeacht of je hier gebruik van maakt. Dit is voor de overheid een garantie dat je het land ook daadwerkelijk verlaat.

Reizigers die over land naar Panama reizen dienen ook aan te kunnen tonen dat ze beschikking hebben over een te besteden bedrag van minimaal $500 per persoon. Dit kan worden aangetoond door het bedrag cash mee te nemen, of door een geldige creditcard met afschrift of een bankstatement (beide niet ouder dan 24 uur) te laten zien. Als bankstatement wordt een print van internet bankieren geaccepteerd, maar deze mag dus niet ouder zijn dan 24 uur. Het kan voorkomen dat dit bij de grens door de immigratiedienst wordt gevraagd. Als je het niet kunt aantonen, kan de toegang tot het land worden geweigerd.

Gezondheid Costa RicaGezondheid

Om onbezorgd te kunnen genieten van je Costa Rica reis is het belangrijk om voor vertrek op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico’s. Anders dan thuis, loop je tijdens je reis door Costa Rica, Nicaragua en Panama meer risico. Wij raden je aan om gebruik te maken van vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Daarnaast heb je als je eerst naar Panama reist en vervolgens naar Nicaragua gaat (dus niet andersom), een vaccinatie tegen Gele Koorts nodig.

Naast de maatregelen voor vertrek is het ook aan te raden om ter plekke op te letten met wat je eet en drinkt. Drink alleen water en dranken uit een afgesloten fles of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. Let bij vlees en vis op dat het goed doorbakken, gestoofd of gekookt is. Klik hier voor meer informatie over gezondheid in Costa Rica tijdens je reis.

 

Relevante artikelen